Císařský trhanec: Tajemství babiččiny kuchyně odhaleno!

Císařský Trhanec

Co je císařský trhanec

Císařský trhanec je tradiční český dezert, který se těší velké oblibě pro svou jednoduchost a lahodnou chuť. Jde o sladké jídlo, jehož základem jsou natrhané kousky žemlí nebo housek smíchané s mlékem, vejci a cukrem. Tato směs se následně peče dozlatova v troubě. Existuje mnoho variant císařského trhance, ať už jde o různé druhy pečiva, přidání ovoce jako jsou jablka, hrušky nebo švestky, ořechů, rozinek, tvarohu nebo polevy z másla a rumu. Císařský trhanec se často podává posypaný moučkovým cukrem a doplněný kompotem, šlehačkou nebo vanilkovou omáčkou. Jeho původ sahá hluboko do minulosti, kdy představoval syté a dostupné jídlo pro všechny vrstvy obyvatelstva. I dnes si císařský trhanec drží své místo na českých stolech a patří mezi oblíbené dezerty, které v sobě snoubí tradici a skvělou chuť. Připravte si ho podle některého z tradičních receptů a užijte si jeho lahodnou chuť!

Historie a tradice trhance

Císařský trhanec, to není jen tak ledajaký dezert. Jeho historie sahá hluboko do minulosti a je spjata s tradicemi české kuchyně. Trhanec se na českých stolech objevuje už od středověku a jeho původní podoba byla spíše slaná. Připravoval se z mouky a vody, někdy s přidáním vajec, a pekl se na plotně. Sladká varianta, tak jak ji známe dnes, se začala prosazovat až později. Císařský trhanec, obohacený o máslo, žloutky a rum, získal na popularitě v 19. století a jeho název napovídá, že si ho oblíbily i urozené vrstvy. Traduje se, že si na něm pochutnával i sám císař František Josef I. Dnes je císařský trhanec považován za tradiční český dezert, který se s oblibou připravuje v mnoha domácnostech.

Císařský trhanec, to je vzpomínka na dětství, na vůni másla a vanilky linoucí se z babiččiny trouby. Chuť, která zahřeje na duši a připomene, že některé věci se zkrátka nemění.

Zdeněk Dvořák

Ingredience pro lahodný trhanec

Císařský trhanec, tradiční český dezert, si žádá jen ty nejkvalitnější ingredience. Základem je nadýchané kynuté těsto, do kterého se přidávají rozinky namočené v rumu. Pro ještě intenzivnější chuť a vůni doporučujeme použít tuzemský rum. Dále budete potřebovat máslo, vejce, cukr a mléko. Nezapomeňte na špetku soli, která zvýrazní sladkou chuť trhance. Ať už se rozhodnete pro klasickou verzi s tvarohem, nebo dáte přednost ovocné variantě, s těmito ingrediencemi bude váš císařský trhanec chutnat božsky.

Postup přípravy krok za krokem

Císařský trhanec, tradiční český dezert, si snadno připravíte i doma. Začněte přípravou těsta. Do mísy prosejte hladkou mouku a přidejte špetku soli. Uprostřed směsi vytvořte důlek a rozklepněte do něj vejce. Přidejte rozpuštěné máslo a teplé mléko. Vypracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí. Těsto vytvarujte do koule, potřete ho olejem a nechte ho pod utěrkou asi hodinu kynout. Mezitím si připravte náplň. Tvaroh utřete s cukrem a žloutky do hladkého krému. Přidejte rozinky namočené v rumu a vanilkový cukr. Z vykynutého těsta natrhejte malé kousky a v rukou je roztáhněte na tenké placky. Placky poklaďte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozpuštěným máslem. Na placky rozetřete tvarohovou náplň a posypte je drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova. Císařský trhanec se tradičně podává teplý, posypaný moučkovým cukrem. Můžete ho doplnit i šlehačkou nebo kompotem. Tento lahodný dezert si zamiluje celá vaše rodina.

Tipy pro dokonalý trhanec

Pro dosažení dokonalého císařského trhance, tradičního českého dezertu, je třeba dbát na několik důležitých bodů. Těsto musí být nadýchané a vláčné. Základem je kvalitní tvaroh, který by měl být jemný a hladký. Důležité je také správné šlehání bílků, které dodá těstu lehkost. Bílky šlehejte zvlášť do tuhého sněhu a poté je opatrně vmíchejte do tvarohové směsi. Pečení je další klíčový moment. Trhanec pečte v předehřáté troubě dozlatova. Během pečení troubu neotvírejte, aby těsto nespadlo. Po upečení nechte trhanec vychladnout a poté ho můžete podávat. Tradičně se císařský trhanec podává s kompotovaným ovocem a šlehačkou, ale fantazii se meze nekladou. Můžete ho ozdobit čerstvým ovocem, oříšky nebo čokoládou.

Srovnání císařského trhance s jinými dezerty
Vlastnost Císařský trhanec Palačinky Lívance
Forma Na malé kousky natrhaný Stočené do ruličky Malé, tlusté placky
Typické servírování S tvarohem a ovocem S marmeládou a šlehačkou S ovocem a zakysanou smetanou

Varianty a obměny receptu

Císařský trhanec, tenhle tradiční český dezert, nabízí spoustu prostoru pro kreativitu v kuchyni. Základní recept s houskami, mlékem, vejci a cukrem můžeme ozvláštnit mnoha způsoby. Milovníci sladkých chutí jistě nepohrdnou přidáním rozinek namočených v rumu, kandované kůry nebo oříšků. Pro ty, kteří preferují svěžejší variantu, se nabízí kombinace s ovocem. Skvěle se hodí například borůvky, jahody, maliny nebo jablka. Sezónní ovoce dodá trhanci svěžest a chuť. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, nezapomeňte na závěrečné posypání moučkovým cukrem a servírování s porcí šlehačky nebo vanilkové zmrzliny. Fantazii se meze nekladou a vy si tak můžete vychutnat císařský trhanec přesně podle své chuti.

Servírování a vhodné příležitosti

Císařský trhanec, dezert s historií sahající až k císařskému dvoru, si právem zaslouží výjimečné místo na stole. Servíruje se teplý, ideálně čerstvě upečený, aby si zachoval svou neodolatelnou vůni a vláčnost. Tradičně se podává posypaný moučkovým cukrem a zakápnutý rozpuštěným máslem, pro ještě lahodnější zážitek. Skvěle se doplňuje s kompotovaným ovocem, šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, které podtrhnou jeho jemnou chuť. Císařský trhanec není jen tak obyčejný dezert. Je symbolem slavnostních chvil a hodí se pro každou příležitost, která si žádá něco speciálního. Ať už slavíte narozeniny, svátek nebo si chcete jen tak zpříjemnit nedělní odpoledne, císařský trhanec vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři.

Publikováno: 17. 01. 2025

Kategorie: jídlo