Masová pomazánka: Rychlá svačina, která nikdy nezklame

Masová Pomazánka

Masová klasika: Pomazánka

Masová pomazánka, stálice českých chlebíčků a svačin. Kdo by si ji pamatoval z dětství, kdy se s ní mazaly rohlíky na výlety nebo se s ní plnily veky na oslavy? Ať už ji znáte jako "pomazánku z masa" nebo máte pro ni svůj vlastní název, jedno je jisté – její obliba rozhodně neklesá. Což se ani nedivíme! Její příprava je rychlá a jednoduchá, suroviny dostupné a chuť? Ta je prostě neodolatelná. Základem je poctivé vařené maso, ať už vepřové, hovězí nebo kuřecí, které se pomele najemno a smíchá s dalšími ingrediencemi. A tady se fantazii meze nekladou!

Někdo má rád pomazánku s máslem, jiný zase s taveným sýrem. Oblíbená je také kombinace s kysanou smetanou, majonézou nebo bílým jogurtem. Pro výraznější chuť se přidává cibule, česnek, hořčice, worcesterová omáčka nebo nakládaná zelenina. A co teprve bylinky! Pažitka, petrželka nebo kopr dodají pomazánce svěží aroma.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte pomazánku dochutit solí, pepřem a případně i dalšími oblíbenými kořením. Skvěle se hodí kmín, paprika nebo majoránka. Hotovou pomazánku nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby se chutě krásně propojily.

Masová pomazánka se dá mazat na pečivo, plnit s ní zeleninu nebo ji podávat jako dip k nachosům či krekrům. Je to zkrátka univerzální pochoutka, která se hodí pro každou příležitost. Tak co, zkusíte ji příště i vy?

Snadná a rychlá svačina

Masová pomazánka, nebo chcete-li pomazánka z masa, je skvělou volbou pro rychlou a chutnou svačinu. Její příprava je snadná a zabere vám jen pár minut. Stačí smíchat vaše oblíbené ingredience a hotovo! Základem jsou pochopitelně mletá masa, ať už vepřové, hovězí, nebo kuřecí. Pro jemnější chuť můžete použít kombinaci více druhů masa. Maso uvařte do měkka a poté ho nechte vychladnout. Mezitím si připravte další ingredience, jako je cibule, kyselé okurky, hořčice, majonéza, sůl a pepř. Fantazii se meze nekladou, a tak můžete přidat i další ingredience podle vaší chuti, například kapary, worcesterovou omáčku, nebo čerstvé bylinky. Vychladlé maso pomelte nebo rozmixujte na jemnou pastu. Poté k němu přidejte nakrájenou cibuli, okurky a další ingredience. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Hotovou pomazánku nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby se chutě propojily.

Masovou pomazánku můžete mazat na chléb, rohlíky, nebo ji použít jako dip k zelenině. Skvěle se hodí i na jednohubky nebo chlebíčky. Pokud hledáte inspiraci, vyzkoušejte například pomazánku s vejci natvrdo, sýrem, nebo s křupavou zeleninou. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, masová pomazánka vás zaručeně zasytí a dodá vám potřebnou energii.

Různé druhy masa

Masová pomazánka, to je ta správná česká klasika! Ať už ji máte rádi na chlebu k svačině, ve fresh bagetě k obědu, nebo jako jednohubku na párty, vždycky potěší. Ale věděli jste, že možností, z jakého masa pomazánku připravit, je celá řada? Pojďme se na ně společně podívat!

Klasikou je samozřejmě vepřové maso. Pomazánka z něj je lahodná, sytá a cenově dostupná. Můžete použít libovější vepřovou kýtu, nebo pro výraznější chuť zvolte plecko. Skvělou volbou je i kuřecí maso. To ocení ti, kteří preferují lehčí a dietnější stravu. Kuřecí pomazánka je jemná a hodí se i pro děti. Oblíbená je také pomazánka z ryb. Tuňáková pomazánka je klasikou, ale experimentovat můžete i s lososem, makrelou nebo sardinkami. Rybí pomazánky jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a dodají tělu potřebné živiny. Pro milovníky výraznějších chutí je tu pomazánka z hovězího masa. Ta má intenzivní chuť a skvěle se hodí k pivu nebo vínu. Můžete ji připravit z mletého hovězího masa, nebo použít vařené hovězí, které nakrájíte na malé kousky. Ať už zvolíte jakýkoli druh masa, nezapomeňte na další ingredience, které dodají vaší pomazánce ten správný šmrnc. Fantazii se meze nekladou!

Tipy a triky

Masová pomazánka, to je stálice českých kuchyní a studené večeře. Aby ale nebyla pokaždé stejná, máme pro vás pár tipů a triků, jak ji ozvláštnit. Základem je samozřejmě kvalitní maso – ať už vepřové, hovězí nebo kuřecí. Po uvaření ho nechte vychladnout a pak ho umelte najemno. A teď už se můžeme pustit do variací.

Chcete klasiku? Přidejte do masové pomazánky nadrobno nakrájenou cibuli, kyselé okurky, hořčici a majonézu. Pro pikantnější chuť přidejte trochu chilli nebo worcesterové omáčky. Milovníci sýrů můžou přidat nastrouhaný eidam nebo goudu.

Pokud chcete experimentovat, zkuste do pomazánky vmíchat na kostičky nakrájenou zeleninu – papriku, okurku, mrkev nebo ředkvičky. Skvěle se hodí i nakládaná zelenina, třeba cibulky nebo kapie.

A co teprve bylinky? Pažitka, petrželka, libeček nebo kopr dodají pomazánce svěží chuť. Nebojte se experimentovat a přidat i jiné bylinky podle vaší chuti.

Masovou pomazánku můžete mazat na chléb, rohlíky, veky, ale i na topinky nebo jednohubky. Skvěle se hodí i jako dip k zelenině.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nezapomeňte pomazánku před podáváním nechat alespoň hodinu odležet v lednici. Chuť se tak krásně propojí.

Recepty k vyzkoušení

Masové pomazánky, to je klasika, která nikdy neomrzí! Jsou ideální na svačinu, večeři nebo jen tak na chuť. Ať už máte raději klasiku nebo experimentujete, pro každého se najde ta pravá.

Klasická vajíčková pomazánka s majonézou

Potřebujete: 4 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř.

Uvařená vejce nastrouhejte najemno. Cibuli nakrájejte nadrobno a smíchejte s vejci. Přidejte majonézu, hořčici, sůl a pepř dle chuti. Vše důkladně promíchejte.

Pikantní pomazánka z vepřového masa

Potřebujete: 200 g vařeného vepřového masa, 1 cibule, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 lžička mleté papriky, sůl, pepř.

Vepřové maso umelte nebo najemno nakrájejte. Cibuli nakrájejte nadrobno a smíchejte s masem. Přidejte hořčici, kečup, mletou papriku, sůl a pepř dle chuti. Vše důkladně promíchejte.

Jemná kuřecí pomazánka s jogurtem

Potřebujete: 200 g vařeného kuřecího masa, 1 bílý jogurt, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce nasekané pažitky, sůl, pepř.

Kuřecí maso natrhejte na menší kousky. V misce smíchejte jogurt, hořčici, pažitku, sůl a pepř dle chuti. Přidejte kuřecí maso a vše důkladně promíchejte.

Tip: Do pomazánek můžete přidat i další ingredience dle vaší fantazie, například nakládanou zeleninu, kapary, bylinky nebo ořechy.

Publikováno: 28. 06. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Vojtěch Dvořák

Tagy: masová pomazánka | pomazánka z masa