Neodolatelné recepty s Lučinou: Pochutnejte si!

Lučina Recept

Co je to Lučina?

Lučina je pomazánkové máslo, které se vyrábí ze smetany a tvarohu. Má jemnou, krémovou konzistenci a mírně nakyslou chuť. Díky své všestrannosti je Lučina oblíbenou ingrediencí v české kuchyni. Hodí se jak na slané, tak na sladké recepty.

Můžete ji namazat na chléb nebo pečivo, použít jako základ pomazánky, přidat do salátů nebo s ní potáhnout jednohubky. Lučina je také skvělým pomocníkem při pečení. Dodá těstu vláčnost a jemnost.

Existuje mnoho receptů s Lučinou, ať už hledáte rychlou večeři nebo slavnostní předkrm. Oblíbené jsou například tousty s Lučinou a šunkou, plněné žampiony s Lučinou a bylinkami, nebo slaný dort s Lučinou a zeleninou. Pro inspiraci na sladké pečení s Lučinou můžete vyzkoušet například buchtu s tvarohem a Lučinou, nebo koláč s ovocem a Lučinou.

Klasická Lučina pomazánka

Lučina je smetanový sýr, který se skvěle hodí na přípravu pomazánek. Její jemná chuť se dá kombinovat s mnoha dalšími ingrediencemi. Klasická Lučina pomazánka je rychlá a snadná na přípravu. Potřebujete jen pár surovin, které máte pravděpodobně doma. Základem je pomazánkové máslo, Lučina, cibule a koření. Můžete přidat i další ingredience podle vaší chuti, například šunku, vejce, pažitku nebo česnek. Pomazánku namažte na čerstvý chléb nebo pečivo a vychutnejte si lahodnou svačinu nebo večeři.

Pro přípravu klasické Lučiny pomazánky nejprve smíchejte pomazánkové máslo s Lučinou. Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a dochuťte solí, pepřem a mletým kmínem. Pokud chcete, můžete přidat i další koření dle chuti. Vše důkladně promíchejte a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici, aby se chutě prolnuly.

Klasická Lučina pomazánka je skvělou volbou pro ty, kteří hledají rychlou a chutnou svačinu. Je také ideální na párty a oslavy.

Rychlá varianta s bylinkami

Lučina je sama o sobě lahodná, ale s pár bylinkami se z ní stane hotová delikatesa. Pro rychlou variantu s bylinkami smíchejte 250 g Lučiny s 2 lžícemi nasekané pažitky, 2 lžícemi nasekaného kopru a 1 lžící nasekané petrželky. Osolte a opepřete dle chuti. Pro výraznější chuť přidejte prolisovaný stroužek česneku. Tato varianta je ideální na okamžité servírování s čerstvým pečivem.

Můžete experimentovat i s dalšími bylinkami, jako je například tymián, oregano nebo bazalka. Fantazii se meze nekladou!

Pro ty, co mají rádi pikantnější jídla, doporučuji přidat do směsi i najemno nasekanou chilli papričku.

Nezapomeňte, že čerstvé bylinky dodají Lučině svěží chuť a vůni, proto je vždy lepší použít čerstvé než sušené.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv kombinaci bylinek, věřím, že si tuto rychlou a chutnou variantu Lučiny zamilujete.

Pikantní Lučina s nivou

Lučina s nivou, to je spojení, kterému neodolá žádný milovník výrazných chutí. Tato pikantní pomazánka se hodí na jednohubky, chlebíčky, do slaných koláčů, ale i jen tak na čerstvé pečivo. Její příprava je navíc tak jednoduchá, že ji zvládne i naprostý začátečník v kuchyni.

Základem je samozřejmě kvalitní Lučina, ideálně plnotučná, která dodá pomazánce tu správnou krémovou konzistenci. K ní pak už stačí přidat jen pár ingrediencí – kromě nivy, která dodá pikantní říz, je to například jarní cibulka pro svěžest, zakysaná smetana pro zjemnění a pepř pro dochucení. Vše se jednoduše smíchá dohromady a pikantní Lučina s nivou je na světě!

Pro ještě intenzivnější chuť můžete nivu před smícháním s Lučinou krátce orestovat na pánvi. Pomazánku také můžete dochutit podle své vlastní fantazie – vyzkoušejte například přidání nasekaných vlašských ořechů, brusinek nebo kapary.

Lučina, to je taková dobrota! Hodí se do pomazánek, na chlebíčky, do koláčů... Možností je nespočet! Stačí jen popustit uzdu fantazii a pustit se do vaření.

Božena Urbanová

Sladká Lučina s ovocem

Lučina je sama o sobě lahodná, ale v kombinaci s čerstvým ovocem se promění v neodolatelnou pochoutku. Pro sladkou variantu se skvěle hodí jahody, maliny, borůvky, broskve nebo meruňky. Ovoce můžete použít čerstvé, mražené nebo z kompotu. Pro ještě intenzivnější chuť ovoce lehce pocukrujte a zakápněte citronovou šťávou. Lučinu můžete také osladit medem, javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Pro zpestření chuti přidejte vanilkový extrakt, skořici nebo nastrouhanou citronovou kůru. Sladkou Lučinu s ovocem můžete podávat s čerstvým pečivem, piškoty, palačinkami nebo vaflemi. Skvěle se hodí také jako náplň do palačinek, croissantů nebo koláčů.

Tipy pro servírování

Lučinu můžete podávat na mnoho způsobů, záleží jen na vaší fantazii a chuti. Skvěle se hodí na jednohubky, chlebíčky, topinky nebo jen tak namazanou na čerstvém pečivu. Můžete ji použít jako základ pomazánky a přidat do ní různé ingredience, jako jsou bylinky, česnek, pažitka, sýry, šunka, zelenina nebo vejce. Lučina je výborná i jako dip k zelenině, chipsům nebo krekrům. Můžete ji přidat do slaných koláčů, quiche nebo slaných muffinů. Pokud máte rádi sladší chutě, zkuste lučinu smíchat s medem, ovocem nebo ořechy. Taková směs se bude skvěle hodit na palačinky, lívance nebo vafle. Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě!

Vlastnost Lučina recept s vejci Lučina recept s tvarohem
Náročnost Snadná Střední
Doba přípravy 15 minut 30 minut

Uskladnění Lučiny pomazánky

Lučina pomazánka je nejlepší čerstvá, ale pokud vám nějaká zbyde, nemusíte zoufat. Správným uskladněním si uchová svou lahodnou chuť i konzistenci. Základem je uchovávat ji v chladničce, ideálně v teplotě do 5 °C. Pomazánku přendejte do uzavíratelné nádoby, aby neoschla a nenatáhla pachy z okolí. Skleněná nádoba s víčkem je ideální volbou, ale poslouží i plastová krabička určená pro styk s potravinami.

Takto uskladněná Lučina pomazánka vám v lednici vydrží bez problémů 2-3 dny. Pokud jste do pomazánky přidali čerstvé bylinky nebo zeleninu, je lepší ji spotřebovat do 24 hodin. Sledujte také datum spotřeby uvedené na obalu původní Lučiny.

I když je lákavé nechat si pomazánku na stole, abyste ji měli hned po ruce, nedoporučuje se to. Při pokojové teplotě se v ní rychleji množí bakterie a mohla by se zkazit.

Publikováno: 14. 07. 2024

Kategorie: jídlo

Autor: Andělka Nováčková

Tagy: lučina recept | lucina recipe