Nevím co vařit k obědu? Inspirujte se!
Rychlé a snadné recepty
V dnešní uspěchané době není vždy čas trávit hodiny v kuchyni. To ale neznamená, že se musíte vzdát chutného a zdravého jídla. Existuje spousta rychlých a snadných receptů, které zvládnete připravit i během pár minut.
Zkuste třeba těstoviny s pestem a grilovanou zeleninou. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Mezitím omyjte a nakrájejte oblíbenou zeleninu, jako je cuketa, paprika nebo cherry rajátka. Pokapejte ji olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte grilovat na pánev nebo do trouby. Hotové těstoviny smíchejte s pestem a grilovanou zeleninou.
Další skvělou volbou je salát s kuřecím masem a avokádem. Kuřecí řízky osolte, opepřete a opečte na pánvi dozlatova. Mezitím si připravte salátovou směs, avokádo, cherry rajčátka a zálivku z olivového oleje, citronové šťávy a hořčice. Vše smíchejte dohromady a máte hotovo.
Nebojte se experimentovat a zkoušet nové kombinace surovin. S trochou kreativity a fantazie si i z obyčejných ingrediencí dokážete připravit chutné a rychlé jídlo.
Sezónní suroviny pro inspiraci
Chladnější počasí neznamená nudu v kuchyni! Naopak, podzimní měsíce přinášejí hojnost sezónních surovin, které rozzáří vaše talíře. Dýně hokaido, královna podzimu, se pyšní sametově hebkou chutí a využijete ji do polévek, koláčů i rizota.
Zapomenout nesmíme ani na křupavou zeleninu. Mrkev, celer a petržel dodají vašim pokrmům sladkou zemitou chuť. Zkuste je upéct s kapkou medu a tymiánem, nebo přidejte do krémové polévky.
A co teprve houby! Hříbky, lišky a další lesní poklady včetně vzácného lanýže dokážou proměnit obyčejnou smaženici v něco fakt božího. Když najdete lanýž, máte poklad - jeho aroma je prostě nepřekonatelný. No a klasický hříbky nebo lišky, to je taky paráda. Nebojte se s nima blbnout v kuchyni - hoďte je do omáček, těstovin nebo třeba do rizota. S lanýžem to platí dvojnásob, stačí pár plátků a jídlo dostane úplně jinej rozměr.
Oběd do 30 minut
Máte hlad a jen půl hodiny na jídlo? Žádný problém! Existuje spousta rychlých a chutných receptů, které zvládnete připravit do 30 minut. Zkuste třeba těstoviny s pestem a grilovaným kuřecím masem, salát s tuňákem a vejcem nebo tortillu se zeleninou a sýrem.
Nezapomeňte na důležitost vyváženého jídla i v časové tísni. Snažte se do svého oběda zahrnout bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Skvělou volbou jsou luštěniny, celozrnné pečivo nebo rýže a čerstvá zelenina.
Ať už zvolíte jakýkoli recept, nezapomeňte si oběd vychutnat a dopřát si chvilku klidu. I krátká pauza na jídlo vám dodá energii na zbytek dne.
Zdravé a lehké obědy
Když spěcháme, často šidíme to nejdůležitější - jídlo. A přitom dietní oběd může být fakt super řešení, jak se najíst a přitom se necítit jako po návštěvě babičky. Je to vlastně vrchol dne, kdy si můžeme dopřát něco dobrýho, ale zároveň lehkýho. Dietní oběd by měl být plný čerstvých věcí, žádný přepálený oleje a těžký omáčky. Když si dáte pořádnej dietní oběd, budete pak mnohem víc při síle, ať už v práci nebo když vyrazíte někam po svých. Prostě zapomeňte na ty přemaštěný řízky a dejte přednost něčemu, co vám dodá energii, ale nezatíží žaludek.
Skvělou volbou jsou saláty plné vitamínů a minerálů. Zkuste kombinaci listové zeleniny, rajčat, okurky, papriky a doplňte je grilovaným kuřecím masem, rybami nebo tofu. Nebojte se experimentovat s dresinky – vyzkoušejte olivový olej s citronem a bylinkami.
Když máte chuť na něco teplého, tak polévka zeleninová je prostě jasná volba. Ať už si dáte vývar s domácím kapáním nebo hustou polévku zeleninovou z dýně, vždycky vás to příjemně zasytí. No a když už jsme u toho, tak třeba krémová polévka zeleninová z květáku nebo brokolice, to je teprve něco - zahřeje vás až u srdíčka!
Nezapomínejte ani na zdravé sacharidy. Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou, zeleninou a kouskem sýra je skvělou volbou pro lehký, ale výživný oběd.
Tipy pro vaření s dětmi
Vaření s dětmi je skvělý způsob, jak je zapojit do chodu domácnosti a naučit je o zdravém stravování. Navíc je to zábava! Než se pustíte do vaření, nezapomeňte na pár tipů.
Vyberte si jednoduchý recept, který zvládne i malé dítě. Dobrou volbou jsou například palačinky, muffiny nebo pizza. Připravte si všechny ingredience a náčiní předem, ať nemusíte nic hledat během vaření. Děti zapojte do všech fází vaření, od vybírání surovin až po zdobení hotového jídla. Nechte je míchat těsto, krájet měkké suroviny (pod dohledem!) a zdobit hotové jídlo.
Bezpečnost je základ, to je jasný. Když jsme třeba nedávno dělali špenátovou roládu, děcka musela stát pěkně dál od plotny. S ostrýma věcma ať pracujou jen když je někdo dospělej poblíž - to platí i když děláte klasickou špenátovou roládu nebo cokoliv jinýho. Hlavně si to užijte, protože společný vaření je super zábava! A když se povede třeba ta špenátová roláda, radost je pak dvojnásobná. Prostě ať je to příjemně strávený čas pro všechny.
Oběd z jednoho hrnce
Jídla z jednoho hrnce jsou ideální pro zaneprázdněné dny, kdy se vám nechce trávit v kuchyni hodiny. Stačí jen nakrájet všechny ingredience, hodit je do hrnce a nechat vařit. Mezi nejoblíbenější jídla z jednoho hrnce patří určitě polévky. Gulášovka, česnečka nebo bramborová polévka, všechny tyto dobroty uvaříte snadno a rychle.
Když chcete ušetřit nádobí, zkuste si v jednom hrnci uvařit celý oběd. Třeba takové kuřecí na asijský způsob - prostě hodíte na pánev nakrájené kuřecí maso, k tomu nějakou tu mrkev, papriku nebo co máte po ruce, přisypete rýži a zalijete vodou. No a když je rýže měkká, můžete servírovat tenhle super rychlý kuřecí oběd z jednoho hrnce.
Když mluvíme o bezmasých jídlech, nemůžeme vynechat skvělé recepty z čočky, které jsou fakt paráda! Tyhle recepty z čočky a další luštěniny jsou pro vegetariány prostě základ. Můžete si třeba uvařit super čočku s batáty a kokosákem v jednom hrnci, nebo když máte chuť na něco jinýho, tak zkuste recepty z čočky kombinovat s různou zeleninou nebo udělat kari s cizrnou. Je to rychlý, výživný a hlavně - mega chutný!
Jídla z jednoho hrnce jsou zkrátka skvělou volbou pro každého, kdo chce vařit chutně, rychle a bez zbytečného nářadí.
Inspirace z celého světa
V dnešní době propojeného světa není potřeba cestovat daleko, abychom načerpali inspiraci. Stačí se rozhlédnout kolem sebe a objevíme nepřeberné množství nápadů z různých koutů světa. Ať už se jedná o gastronomii, módu, hudbu nebo design, inspirace je všude kolem nás. Například skandinávský styl bydlení s důrazem na minimalismus a přírodní materiály si získal oblibu po celém světě. Japonská kuchyně s důrazem na čerstvé suroviny a estetickou prezentaci je zase pastvou pro chuťové pohárky i pro oči. A co teprve temperamentní latinskoamerické tance, které nás roztančí a zvednou náladu? Nechme se inspirovat rozmanitostí kultur a obohaťme si tak svůj život o nové zážitky a perspektivy.
Vegetariánské a veganské obědy
A
Plánování jídelníčku na celý týden
Plánování jídelníčku na celý týden šetří čas a peníze, ale také pomáhá zdravěji se stravovat. Jak na to? Nejprve si promyslete, co máte rádi a co vám chutná. Inspirujte se kuchařkami, časopisy nebo online recepty. Vytvořte si seznam jídel na každý den, včetně snídaní, obědů, večeří a svačin. Nezapomeňte na pestrost – zařaďte ovoce, zeleninu, bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky.
Při plánování zohledněte svůj denní režim. Pokud nestíháte vařit, zvolte rychlé a jednoduché recepty nebo si jídlo připravte dopředu. Využijte víkend k uvaření většího množství jídla, které pak během týdne jen ohřejete. Nebojte se experimentovat a zkoušet nové recepty. Plánování jídelníčku nemusí být nuda!
Publikováno: 13. 06. 2024
Kategorie: gastronomie