Ostružiny: Letní chuť, kterou si zamilujete

Ostružiny

Ostružiny: Černé bobule plné chuti

Ostružiny, ty lahodné černé bobule, jsou nejen chutné, ale i zdravé. Rostou planě na okrajích lesů a luk, ale pěstují se i na zahradách. Plodem ostružiníku je souplodí drobných peckoviček, které se sbírají od července do září. Chuť ostružin je sladká, mírně nakyslá a aromatická. Ostružiny jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahují vitamín C, vitamín K, draslík a mangan. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Ostružiny se dají konzumovat čerstvé, ale také se z nich připravují různé dobroty. Oblíbený je ostružinový džem, sirup, marmeláda nebo šťáva. Ostružiny se přidávají i do koláčů, dortů a dezertů. Z ostružin se dá připravit i lahodné víno, které má krásnou barvu a ovocnou chuť.

Nutriční hodnota: Vitamíny a antioxidanty

Ostružiny nejsou jen lahodným letním ovocem, ale také vitamínovou a antioxidační bombou. Obsahují značné množství vitamínu C, který je klíčový pro imunitní systém a ochranu buněk před oxidativním stresem. Jedna porce ostružin dokáže pokrýt až třetinu denní doporučené dávky vitamínu C. Dále jsou bohaté na vitamín K důležitý pro srážlivost krve a zdraví kostí.

Neméně důležité jsou antioxidanty, kterých ostružiny obsahují celou řadu. Mezi nejvýznamnější patří anthokyany, které dodávají ostružinám jejich charakteristickou tmavou barvu. Anthokyany mají silné antioxidační účinky, chrání buňky před poškozením volnými radikály a záněty. Kromě anthokyanů obsahují ostružiny i další antioxidanty jako jsou kyselina ellagová, rutin a quercetin. Tyto látky přispívají k ochraně kardiovaskulárního systému, snižují riziko některých typů rakoviny a zpomalují proces stárnutí.

Ať už si ostružiny vychutnáte čerstvé, nebo je zpracujete na džem, sirup či víno, dodáte svému tělu pořádnou dávku zdraví prospěšných látek.

Ostružiny, temné drahokamy léta, skrývající se v trnitých náručích, nám připomínají, že i krása může být pomíjivá a sladkost může skrývat ostny.

Zdena Králová

Použití v kuchyni: Od džemu po víno

Ostružiny, ty malé temně fialové plody, jsou skutečným darem pozdního léta. Jejich sladká, lehce nakyslá chuť a omamná vůně se přímo nabízí k mnohostrannému využití v kuchyni. Klasikou je bezesporu ostružinový džem, který v sobě uchovává chuť slunce a teplých dnů. Jeho příprava je snadná a výsledek stojí za to - voňavý džem, ideální na pečivo, do jogurtu nebo jako náplň do buchet. Podobně lákavou možností je i domácí ostružinový sirup. Stačí povařit ostružiny s cukrem a citronovou šťávou a získáte osvěžující nápoj, který potěší v horkých dnech i během chladných večerů. Pro ty, kteří hledají něco sofistikovanějšího, je tu pak ostružinové víno. Jeho výroba je sice náročnější, ale výsledek v podobě lahodného, ovocného moku s krásnou barvou a plnou chutí za tu námahu rozhodně stojí. Ať už se rozhodnete pro džem, sirup nebo víno, s ostružinami nemůžete šlápnout vedle.

Pěstování ostružin: Tipy a triky

Ostružiny, sladké a šťavnaté plody pozdního léta, si můžete snadno vypěstovat i na vlastní zahradě. Pěstování ostružin není náročné a odměnou vám budou bohaté sklizně lahodných plodů. Ostružiníky preferují slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Důležitá je také opora, jelikož se jedná o popínavé rostliny. Pro výsadbu volte zdravé sazenice s dobře vyvinutým kořenovým systémem. Vysazujte je na jaře nebo na podzim do sponu asi 1,5 metru od sebe. Pravidelná zálivka je důležitá zejména v období sucha a po výsadbě. Ostružiníky ocení i pravidelné hnojení kompostem nebo hnojivem určeným pro drobné ovoce. Plody ostružiníku, tmavě fialové až černé barvy, se sbírají v plné zralosti, kdy se snadno oddělují od stonku. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Z ostružin se nejčastěji připravují džemy, sirupy, marmelády, šťávy a vína. Výborné jsou i do koláčů, buchet, dezertů a na ozdobu moučníků. Ostružinové víno má sytě červenou barvu a sladkokyselou chuť.

Sklizeň a skladování: Jak na to

Ostružiny sbíráme, jakmile získají tmavě fialovou až černou barvu a jsou na dotek mírně pružné. Ideální čas pro sběr je ráno, kdy jsou plody chladné a pevné. Ostružiny by se měly trhat opatrně, aby se nerozmáčkly. Pro sběr je vhodné použít nádobu, která není příliš hluboká, aby se plody na sebe netlačily a neotlačily se.

Porovnání ostružin a malin
Vlastnost Ostružiny Maliny
Barva Tmavě modrá až černá Světle červená až tmavě červená
Chuť Sladká, mírně nakyslá Sladká, aromatická
Použití Džem, sirup, víno, koláče Džem, sirup, víno, koláče

Ostružiny jsou náchylné k plesnivění, proto je důležité je po sklizni co nejdříve zpracovat. Pokud je potřebujete skladovat, rozložte je v jedné vrstvě na tác a uložte do lednice. V chladničce vydrží ostružiny čerstvé 2–3 dny.

Pro delší uchování je možné ostružiny zamrazit. Před zmrazením je vhodné je krátce blanšírovat, aby si zachovaly svou barvu a chuť. Blanšírované ostružiny necháme okapat a poté je rozložíme na tác a dáme zmrazit. Zmrazené ostružiny přesypeme do sáčků nebo krabiček a uložíme do mrazáku. Takto zmrazené ostružiny vydrží až 12 měsíců.

Ostružiny jsou výbornou surovinou pro přípravu džemů, sirupů nebo vína. Džem z ostružin je lahodný a aromatický. Sirup z ostružin je osvěžující a má krásnou barvu. Víno z ostružin je lahodné a má specifickou chuť.

Recepty s ostružinami: Inspirace

Ostružiny, ty malé tmavě fialové plody, jsou skutečným pokladem pozdního léta. Jejich sladkokyselá chuť a jemná vůně se hodí do nejrůznějších dezertů. Klasikou je bezesporu ostružinový džem, který si vychutnáte s čerstvým pečivem nebo jako náplň do buchet. Pokud máte rádi výraznější chuť, zkuste ostružiny svařit s cukrem a citronovou šťávou na hustý sirup. Ten se skvěle hodí k dochucení limonád, koktejlů nebo třeba palačinek. Milovníci vína by pak neměli váhat a pustit se do výroby domácího ostružinového vína. Jeho příprava sice vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Ostružiny se ale dají použít i do mnoha dalších receptů. Skvěle chutnají v koláčích, muffinech, cheesecacích nebo třeba v kombinaci s tvarohem a jogurtem. Fantazii se meze nekladou. Ať už se rozhodnete ostružiny zpracovat jakkoliv, jedno je jisté – jejich chuť vás zaručeně okouzlí.