Vůně lesa na talíři: Tajemství dokonalého jeleního guláše

Jelení Guláš

Jelení guláš: pochoutka

Jelení guláš, to je synonymum pro podzimní hody a slavnostní obědy. Syté, aromatické jídlo, které zahřeje na těle i na duši. Tajemství dokonalého jeleního guláše tkví v kvalitním mase, trpělivosti při vaření a špetce kuchařské lásky. Základem je maso z jeleního hřbetu nebo kýty, ideálně s kostí pro intenzivnější chuť. Dlouhé, pomalé dušení na cibulkovém základu s kmínem, pepřem a česnekem zaručí, že maso bude doslova tajet na jazyku.

Zapomenout nesmíme ani na zeleninu – mrkev, celer a petržel dodají guláši sladkost a vůni. A co teprve houby! Hříbky, lišky nebo suchohřiby pozvednou jelení guláš na královský pokrm. Jelení guláš si nejlépe vychutnáte s houskovým knedlíkem, který nasaje všechnu lahodnou šťávu. Skvěle se hodí i bramborové knedlíky, bramborová kaše nebo jen čerstvý chléb. Ať už zvolíte jakoukoli přílohu, nezapomeňte na sklenku dobrého červeného vína.

Historie a tradice

Jelení maso, ceněné pro svou lahodnou chuť a výživové hodnoty, má v české kuchyni dlouhou a bohatou historii. Již naši předkové, žijící v lesnatých oblastech, lovili jeleny pro obživu a jejich maso se stalo nedílnou součástí jejich jídelníčku. Zvěřina, včetně jeleního masa, byla symbolem hojnosti a prosperity a často se objevovala na stolech při slavnostních příležitostech, jako byly svatby, křtiny nebo dožínky.

Jelení guláš, vydatný a aromatický pokrm, patří mezi klasiku české kuchyně. Jeho kořeny sahají až do středověku, kdy se guláše připravovaly v kotlích nad ohněm a sloužily jako syté jídlo pro lovce, dřevorubce a další, kteří trávili dny těžkou prací v lese. Postupem času se receptura na jelení guláš vyvíjela a zdokonalovala, obohacovala se o nové ingredience a koření. Dnes existuje nespočet variant tohoto oblíbeného pokrmu, každá rodina má svůj vlastní, často po generace předávaný recept.

Kromě guláše se z jeleního masa připravuje celá řada dalších vynikajících pokrmů. Pečené jelení stehno, jemné jelení medailonky na smetaně s brusinkami nebo jelení ragú s houbami a bylinkami, to je jen malá ochutnávka z bohaté nabídky české kuchyně. Jelení maso se také výborně hodí k nakládání a uzení.

Výběr masa a ingredience

Jelení maso je samo o sobě velmi aromatické a má specifickou, lehce nasládlou chuť. Pro přípravu jeleního guláše volte raději maso z mladších kusů, ideálně z kýty, plece nebo krku. Maso by mělo být zbavené blan a šlach. Důležitá je i kvalita ostatních ingrediencí. Cibule je základem chuti, proto nešetřete a použijte ji dostatek. Doporučuji cibuli žlutou, která dodá guláši sladší chuť. Nezbytný je také kvalitní sladká paprika, kmín a majoránka. Pro zjemnění chuti můžete přidat i trochu rajského protlaku a zakysanou smetanu. Pokud máte rádi ostřejší jídla, přidejte feferonku nebo chilli.

Pro přípravu dalších pokrmů z jeleního masa, jako jsou steaky, pečeně nebo rolády, je vhodné zvolit maso z hřbetu nebo svíčkové. Tyto části jsou křehčí a hodí se pro kratší tepelnou úpravu. I zde platí, že kvalitní maso si zaslouží kvalitní ingredience. Experimentujte s bylinkami, kořením a zeleninou a objevte nové chuťové kombinace.

Jelení guláš, to je vůně lesa, chuť podzimu a síla hor, to vše v jednom hrnci.

Eliška Dvorská

Tajemství dokonalé chuti

Jelení guláš, to není jen tak ledajaký pokrm. Je to symfonie chutí, kde se snoubí jemnost jeleního masa s výraznými tóny koření a zeleniny. Tajemství dokonalého jeleního guláše se skrývá v trpělivosti a znalosti pár triků. Základem je kvalitní jelení maso, ideálně z kýty nebo plece. Před samotnou přípravou ho nechte odležet v marinádě z červeného vína, kořenové zeleniny a jalovce. Marináda zjemní chuť masa a dodá mu neopakovatelnou vůni. Důležitý je i výběr koření. Vedle klasiky jako je kmín, pepř a bobkový list, se do jeleního guláše báječně hodí i tymián, rozmarýn a pro milovníky ostřejších chutí i špetka chilli. Nezapomeňte ani na cibuli, která dodá guláši sladkost a plnost. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, nezapomínejte na to nejdůležitější – vařte s láskou a váš jelení guláš bude sklízet jen samou chválu.

Stejně tak i ostatní pokrmy z jeleního masa si žádají svůj čas a péči. Skvělou volbou je pečení. Jelení maso stačí potřít směsí medu, hořčice a bylinek a dát péct do trouby. Výsledkem bude křehké a šťavnaté maso, které se bude jen rozplývat na jazyku. Ať už se rozhodnete pro guláš, pečení nebo jiný pokrm z jeleního masa, nezapomeňte na vhodnou přílohu. Skvěle se hodí houskové knedlíky, bramborová kaše nebo karlovarský knedlík.

Postup přípravy krok za krokem

Jelení maso důkladně omyjeme a osušíme, poté ho nakrájíme na kostky velké asi 3-4 cm. Do hrnce s těžkým dnem nalijeme olej a rozehřejeme ho na středním plameni. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a restujeme ji dozlatova. Do hrnce přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a restujeme ji do změknutí. Přidáme na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a restujeme ji asi 5 minut. Zeleninu a slaninu odhrneme ke krajům hrnce a doprostřed vložíme jelení maso. Zprudíme plamen a maso ze všech stran orestujeme dohněda. Jakmile maso chytne barvu, přidáme rajčatový protlak, mletou papriku (sladkou i pálivou dle chuti), kmín, drcený pepř a sůl. Vše důkladně promícháme a krátce orestujeme. Zeleninový vývar nebo vodu přilijeme tak, aby bylo maso zcela ponořené. Hrnec přikryjeme pokličkou a jelení guláš dusíme na mírném plameni minimálně 2 hodiny, dokud maso není zcela měkké. Během dušení guláš občas promícháme a v případě potřeby podlijeme trochou vývaru. Pokud je guláš příliš řídký, můžeme ho zahustit rozdrobeným chlebem nebo jíškou. Hotový jelení guláš dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Podáváme ho horký s houskovým knedlíkem, bramborovým knedlíkem nebo s čerstvým chlebem.

Tipy pro servírování

Jelení guláš si nejlépe vychutnáte s houskovým knedlíkem, který nasákne lahodnou omáčku. Skvěle se hodí i bramborové knedlíky, těstoviny nebo jen čerstvý chléb. Nezapomeňte na lžíci zakysané smetany pro zjemnění chuti a přidání svěžesti. Pro zvýraznění chuti masa můžete přidat bruslinkovou omáčku nebo povidla.

Vlastnost Popis
Název pokrmu Jelení guláš
Hlavní surovina Jelení maso

Pokrmy z jeleního masa se skvěle doplňují s výraznějšími víny, jako je Frankovka nebo Rulandské modré. Pokud dáváte přednost pivu, sáhněte po polotmavém ležáku.

Při servírování nezapomeňte na estetickou stránku. Jídlo na talíři by mělo lahodit oku. Guláš ozdobte snítkou čerstvé petržele nebo pažitky. Můžete doplnit plátkem citronu a čerstvou zeleninou.

Oblíbené variace receptu

Jelení guláš je sám o sobě delikatesou, ale proč se držet jen jednoho receptu? Pro milovníky experimentování v kuchyni existuje nepřeberné množství variací, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Pro zjemnění chuti a přidání sladkého akcentu zkuste přidat k masu na začátku vaření lžíci rybízové marmelády. Pokud preferujete výraznější chuť, sáhněte po kombinaci jeleního masa s houbami. Hříbky, lišky nebo i obyčejné žampiony dodají guláši zemitou a aromatickou notu. Pro milovníky pikantních jídel je tu varianta s chilli papričkou a zázvorem. Tyto ingredience dodají guláši ohnivý říz a exotický nádech. A co teprve jelení guláš na víně? Použijte kvalitní červené víno, které se krásně prolne s chutí masa a vytvoří nezapomenutelný gurmánský zážitek. Kromě guláše lze z jeleního masa připravit i další lahodné pokrmy. Zkuste například jelení ragú s těstovinami, pečené stehno s brusinkovou omáčkou nebo jelení medailonky na smetaně. Fantazii se meze nekladou a s trochou kreativity vykouzlíte z jeleního masa opravdové kulinářské skvosty.

Párování s nápoji

Jelení guláš je král české kuchyně a jeho chuťové nuance si žádají stejně tak královský doprovod v podobě správně zvoleného nápoje. Bohatá chuť guláše, protkaná divočinou zvěřiny a kořenitou nasládlostí cibule, si žádá nápoj s dostatečnou strukturou a tříslovinami, které by pokrmu nekonkurovaly, ale naopak ho podtrhly. Výbornou volbou je proto červené víno s plným tělem, jako je například Frankovka z Velkých Pavlovic nebo Svatovavřinecké z Čejkovic. Tyto odrůdy disponují dostatečnou robustností, aby obstály i vedle výrazné chuti jeleního masa, a zároveň nabídnou ovocné tóny, které se s gulášem krásně prolnou. Pokud dáváte přednost pivu, sáhněte po polotmavém ležáku s karamelovými tóny, který guláš příjemně osvěží a zároveň podpoří jeho kořeněnou chuť. Pro ty, kteří preferují nealkoholické nápoje, je skvělou volbou domácí ovocná šťáva z černého rybízu nebo borůvek, která guláš příjemně doladí svou kyselostí. Ať už zvolíte jakýkoliv nápoj, nezapomeňte si vychutnat harmonii chutí, kterou vám jelení guláš v kombinaci s tím správným doprovodem může nabídnout.

Jelení guláš v české kuchyni

Jelení guláš je v české kuchyni tradičním pokrmem, který evokuje podzimní hody a myslivecké speciality. Připravuje se z kvalitní jelení zvěřiny, nejčastěji z kýty nebo plece, která se nakrájí na kostky a marinuje v červeném víně s kořenovou zeleninou. Marináda zjemní maso a dodá mu charakteristickou chuť. Po delším dušení, ideálně v hrnci s těžkým dnem, se k jelenímu masu přidá cibule, česnek, majoránka a kmín. Tyto ingredience tvoří základ typické gulášové chuti. Pro zjemnění a zahuštění se používá tmavá jíška a pro sladkou pikantní chuť šípková marmeláda nebo povidla. Jelení guláš se podává s houskovým knedlíkem, který nasaje lahodnou omáčku.

Kromě guláše se z jeleního masa připravují i další oblíbené pokrmy. Pečená jelení kýta s brusinkovou omáčkou je slavnostní jídlo, které se hodí pro výjimečné příležitosti. Jelení medailonky na smetaně s houbami jsou delikatesou, která uspokojí i náročné jazýčky. Ať už zvolíte jakoukoli úpravu, jelení maso vám nabídne nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Publikováno: 05. 07. 2024

Kategorie: gastronomie

Autor: Jindřich Novotný

Tagy: jelení guláš | pokrm z jeleního masa