Nadýchané palačinky bez vajec: Tajemství odhaleno!

Palačinky Bez Vajec

Palačinky bez vajec: Snadné a chutné

Myslíte si, že palačinky bez vajec nebudou fungovat? Omyl! Existuje spousta způsobů, jak si pochutnat na tomto oblíbeném dezertu i bez použití vajec. Ať už vám došly, nebo se jim vyhýbáte z dietních důvodů, nezoufejte. Palačinky bez vajec můžou být stejně tak dobré, a dokonce i zdravější!

Základem těsta je většinou hladká mouka, kterou můžete kombinovat s celozrnnou variantou pro zdravější verzi. Místo vajec použijete rostlinné mléko, ať už sójové, mandlové, nebo třeba ovesné. Pro jemnější chuť a nadýchanou konzistenci přidejte do těsta špetku kypřícího prášku nebo jedlé sody. A co se týče dochucení, fantazii se meze nekladou! Sladká varianta s vanilkovým cukrem, skořicí a kakaem? Nebo raději slaná verze s bylinkami a kořením?

Když děláte zapečené palačinky s tvarohem, je to vlastně brnkačka. Prostě všechno naházíte do mísy a šup šup zamícháte, až je těsto krásně hladký. Pak už jen na rozpálenou pánvičku s trochou oleje a opečete z obou stran do zlatava. No a pak přijde ta zábava - náplně můžete dát, jaký chcete. Jasně, zapečené palačinky s tvarohem jsou klasika, co nikdy nezklame, ale můžete experimentovat. Třeba marmeláda, čerstvý ovoce nebo pro fajnšmekry i něco extra jako arašídový máslo s banánem a čokoládou. Když už jsme u těch zapečených palačinek s tvarohem, ty jsou fakt božský, když se dají ještě na chvilku zapéct.

Palačinky bez vajec jsou skvělou volbou pro všechny, kteří hledají rychlý, chutný a variabilní dezert. Nebojte se experimentovat a vytvořte si vlastní oblíbenou variantu!

Základní ingredience pro těsto

Palačinky bez vajec, to nezní jako neřešitelný rébus? Nebojte, i bez vajec se dají připravit nadýchané a chutné palačinky. Tajemství spočívá ve správnem výběru a poměru základních ingrediencí. Co tedy budete pro přípravu těsta na palačinky bez vajec potřebovat? V první řadě je to hladká mouka, která tvoří základní kostru těsta. Pro jemnější texturu můžete část hladké mouky nahradit moukou polohrubou nebo špaldovou. Dále je to tekutina, která mouku spojí a dodá těstu vláčnost. Můžete použít klasické kravské mléko, rostlinné alternativy jako mandlové, ovesné nebo sojové mléko, případně vodu. Pro sladší chuť přidejte do těsta lžíci cukru krupice nebo medu. Špetka soli zase zvýrazní celkovou chuť palačinek. A konečně, pro krásně nadýchané palačinky je důležité těsto nechat před smažením krátce odpočinout. Během této doby mouka dostatečně navlhne a palačinky se pak tolik netrhají.

Vlastnost Palačinky s vejci Palačinky bez vajec
Chuť Bohatší, vajíčková Jemnější, více moučná
Textura Někdy nadýchanější Může být trochu hutnější
Vhodné pro alergiky Ne Ano (na vejce)

Tipy pro dokonalé těsto

Při přípravě palačinek bez vajec je důležité věnovat pozornost těstu, aby bylo dostatečně tekuté a zároveň drželo pohromadě. Zde je pár tipů:

Použijte kvalitní mouku. Pro palačinky bez vajec se hodí hladká mouka, ale můžete experimentovat i s celozrnnou nebo špaldovou.

Těsto důkladně prošlehejte. Šleháním se do těsta dostane vzduch, díky kterému budou palačinky nadýchanější.

Nechte těsto odpočinout. Po smíchání všech ingrediencí nechte těsto alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Mouka tak stihne nasáknout tekutinu a palačinky se budou lépe obracet.

Pokud je těsto příliš husté, nařeďte ho mlékem nebo vodou. Naopak, pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky.

Pro sladší palačinky přidejte do těsta cukr nebo vanilkový cukr.

Pro slané palačinky můžete do těsta přidat bylinky, sýr nebo šunku.

Palačinky bez vajec smažte na mírném ohni dozlatova.

Hotové palačinky podávejte s oblíbenou náplní.

S trochou cviku a těmito tipy zvládnete připravit lahodné palačinky bez vajec, které si zamiluje celá rodina.

Postup přípravy krok za krokem

V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Postupně přilévejte mléko a důkladně míchejte metličkou, abyste předešli vzniku hrudek. Těsto by mělo být hladké a tekuté. Pokud je příliš husté, přidejte trochu více mléka. Nechte těsto asi 15 minut odpočinout. Rozpalte pánev na středním plameni a lehce ji potřete olejem. Naběračkou nalijte na pánev tenkou vrstvu těsta a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše. Palačinku opékejte z každé strany asi 1-2 minuty dozlatova. Hotové palačinky skládejte na talíř a udržujte je v teple. Podávejte je s vaší oblíbenou náplní, jako je ovoce, marmeláda, čokoláda, šlehačka nebo tvaroh.

Oblíbené sladké náplně

Palačinky bez vajec si žádají lahodnou sladkou tečku! Ať už jste alergičtí na vejce, nebo je jen zrovna nemáte v lednici, nemusíte se vzdávat sladkého potěšení. Existuje nepřeberné množství chutných náplní, které vaše palačinky promění v neodolatelnou pochoutku.

Mezi stálice patří klasika v podobě povidel, marmelád a džemů. Podobně jako hodolanská omáčka, která je vyhlášená svou chutí, i tyhle dobroty si získaly svoje fanoušky. Sáhněte po domácích pochoutkách plných ovoce, nebo se vrhněte na exotiku jako mango či maracuja - ty chutnají stejně dobře jako hodolanská omáčka z místního pivovaru. Pro mlsouny je tady božská kombinace s nutellou nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou, což je skoro tak návykové jako legendární hodolanská omáčka. No a když máte chuť na něco svěžího, dejte si tvaroh s cukrem a vanilkou, klidně tam hoďte i čerstvé ovoce.

A co teprve kombinace ovoce a smetany? Palačinky s jahodami a šlehačkou jsou sázkou na jistotu, ale experimentovat můžete i s malinami, borůvkami nebo třeba pomelem. Pro ty, kteří se nebojí zkoušet nové věci, je pomelo fakt super volba - je šťavnaté a má takovou zajímavou chuť. No a když už jsme u těch experimentů, můžete zkusit i netradiční náplně jako slaný karamel nebo třeba pomelo s mascarpone a medem. Fantazii se meze nekladou, takže si na své přijde každý, kdo má rád něco nového.

Palačinky bez vajec? Žádný problém! Stačí trocha kreativity a i bez vajíček si můžete pochutnat na nadýchaných a lahodných palačinkách.

Božena Němcová

Slané variace palačinek

Palačinky bez vajec jsou skvělou alternativou, podobně jako třeba květákové karbanátky, které taky připravíte bez masa. Recept na bezvaječné palačinky je jednoduchej - prostě vynecháte cukr a vanilku z těsta. Místo toho tam hoďte nějaký bylinky, třeba pažitku nebo tymián. Co se týče náplní, můžete experimentovat - špenát s fetou, kuřecí se zeleninou, nebo žampiony se sýrem, podobně jako u květákových karbanátků se dá kombinovat podle chuti. Jestli máte rádi pálivý, zkuste náplň z mletýho masa s chilli a fazolema. Tyhle slané palačinky jsou super teplý i studený, dají se jíst jako hlavní jídlo nebo jen tak na chuť. Když nevíte co k obědu nebo k večeři, jsou stejně dobrou volbou jako třeba květákové karbanátky - rychlý, chutný a zasytí.

Tipy pro servírování

Palačinky bez vajec jsou skvělou volbou pro ty, kteří se vajíčkům vyhýbají, ať už z důvodu alergie, dietních preferencí nebo prostě proto, že jim došla vajíčka. Recept na palačinky bez vajec je překvapivě jednoduchý a výsledek vás mile překvapí. Palačinky jsou nadýchané a chutné, i když v nich chybí tradiční pojivo.

Při servírování palačinek bez vajec se fantazii meze nekladou. Můžete je potřít klasicky marmeládou, nutellou nebo javorovým sirupem. Pokud máte chuť na něco svěžejšího, sáhněte po čerstvém ovoci a šlehačce. Palačinky bez vajec také skvěle chutnají s tvarohem a skořicí. Pro slanou variantu zkuste náplň ze špenátu a sýra feta, nebo kuřecího masa a zeleniny.

Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé kombinace chutí. Palačinky bez vajec jsou skvělým základem pro sladké i slané pochoutky. Ať už je budete servírovat k snídani, obědu nebo večeři, určitě si na nich pochutná celá rodina.

Publikováno: 07. 08. 2024

Kategorie: gastronomie