Květákové karbanátky: Vegetariánská lahůdka, která vás dostane!
Klasické křenové karbanátky
Křenové karbanátky patří mezi tradiční česká jídla, která si získala oblibu pro svou výraznou chuť a jednoduchou přípravu. Hlavní roli v tomto receptu hraje samozřejmě křen, který dodává karbanátkům jejich charakteristickou štiplavost. Pro přípravu budete potřebovat vařené brambory, vejce, hladkou mouku, strouhanku, sůl, pepř a samozřejmě čerstvě nastrouhaný křen.
Příprava křenových karbanátků je snadná a zvládne ji i kuchař začátečník. Uvařené brambory nastrouháme nebo rozšťkáme a smícháme s vejci, hladkou moukou, solí, pepřem a nastrouhaným křenem. Z těsta tvarujeme placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
Šťavnaté karbanátky se sýrem jsou skvělá volba k obědu nebo večeři, nejlíp chutnají s bramborovou kaší nebo vařenými brambory. Když si chcete karbanátky se sýrem pořádně vychutnat, dejte si k nim třeba zeleninovej salát. No a když už jsme u toho, tyhle křupavý karbanátky se sýrem si fakt skvěle rozumí s oroseným pivkem nebo skleničkou vína.
Vegetariánská varianta s květákem
Když jsem byl naposledy u veverky na obědě, měli tam sice výbornou krupicovou polévku, ale já dostal chuť na pořádnej květák. Je to fakt super zelenina, co zvládnete připravit asi na tisíc způsobů, podobně jako krupicovou polévku. Teda u veverky ho dělaj klasicky smažený, ale my si ho tentokrát radši upečeme, až bude krásně zlatavej. Servírujeme s božskou omáčkou podle tajnýho receptu, co jsem tuhle objevil u veverky v kuchyni - je skoro tak dobrá jako jejich krupicová polévka, a k tomu si dáme přílohu, na jakou máte zrovna chuť.
Květák před pečením rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě. Poté ho necháme okapat a osušíme. Růžičky květáku poklademe na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme oblíbeným kořením. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia dozlatova.
Mezitím si připravíme omáčku. Skvěle se hodí například jogurtová s bylinkami, tahini dresink nebo rajčatová salsa.
Upečený květák podáváme s vybranou omáčkou a přílohou. Můžete zvolit například kuskus, rýži, brambory nebo zeleninový salát.
Triky pro dokonalou konzistenci
Dosažení perfektní konzistence v kuchyni může být někdy oříšek. Existuje ale pár triků, které vám zaručeně pomohou. Vždy používejte suroviny pokojové teploty, ať už jde o vejce do těsta nebo máslo do krému. Studené ingredience se hůře spojují a výsledek pak není optimální. Mouku a prášek do pečiva vždy prosejte, čímž se provzdušní a zajistí nadýchanost těsta. Dodržujte přesné množství surovin, ideálně si je odvažte na kuchyňské váze. A v neposlední řadě, nespěchejte! Těsto míchejte pomalu a trpělivě, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Servírování a přílohy
Tohle jídlo si nejlíp vychutnáte s různými bramborovými přílohami. Můžete zkusit smetanové brambory, který jsou fakt božský, nebo klasiku jako je kaše či hranolky. Smetanové brambory jsou vlastně taková česká klasika, co nikdy nezklame. No a když zrovna nemáte chuť na brambory v jakékoliv podobě, můžete sáhnout po knedlíku - ať už houskovým nebo bramborovým. Hlavně nezapomeňte na pořádnou porci šťávy, ta se s masem parádně spojí. Jo, a když už mluvíme o těch smetanových bramborech - to je prostě kombinace, co nikdy neomrzí.
Vedle klasiky ale existuje i řada modernějších příloh, které si s vepřovým krkem skvěle rozumí. Vyzkoušejte například zeleninové pyré, kuskus, quinoau nebo bulgur. Skvělou volbou jsou i různé druhy salátů, ať už zeleninové, těstovinové nebo luštěninové.
Při servírování nezapomeňte na estetickou stránku jídla. Pěkně naservírované jídlo chutná hned lépe. Použijte čerstvé bylinky, zeleninu nebo jedlé květy k ozdobení talíře.
Tipy na obměnu receptu
Pokud hledáte inspirativní sojové maso recepty, máte spoustu možností! Kromě klasického masa můžete sáhnout po sojovém mase, který je super alternativou. Vlastně všechny sojové maso recepty se dají upravit podle vašeho gusta. No a jestli jste vegetarián, klidně použijte tofu nebo tempeh - tyhle suroviny jsou fakt bezva. S kořením se dá vyhrát - hoďte tam trochu chilli pro větší říz nebo kurkumu, když chcete zemitější chuť. Co se zeleniny týče, sojové maso recepty fungují skvěle třeba s květákem, zelenými fazolkami nebo cuketou místo brokolice. Prostě si to udělejte podle sebe a experimentujte, dokud nenajdete tu pravou kombinaci!
Publikováno: 24. 06. 2024
Kategorie: gastronomie