Sladké tajemství zimy: Vše o šťavnatých mandarinkách

Mandarinky

Původ a historie mandarinek

Mandarinky jsou kouzelné citrusové ovoce, které nám zpříjemňuje zimní období a neodmyslitelně patří k vánoční atmosféře. Jejich příběh začíná v daleké jihovýchodní Asii, kde se pěstují už od nepaměti. Právě v Číně a Japonsku našly tyto voňavé plody svůj první domov - tamní teplé a vlhké podnebí jim náramně svědčí. Když se podíváme do historie, zjistíme, že Číňané si na mandarinkách pochutnávali už před začátkem našeho letopočtu. Je zajímavé, že jejich jméno má spojitost s vysokými čínskými hodnostáři - mandaríny, kteří nosili charakteristické oranžové róby. Do Evropy dorazily tyto šťavnaté plody díky odvážným portugalským námořníkům v 16. století. Není divu, že si rychle našly cestu do našich srdcí - jsou sladké, šťavnaté a tak snadno se loupou! Dnes už mandarinky rostou všude, kde jim to klima dovolí, a těší se oblibě na všech kontinentech.

Charakteristika a vzhled mandarinek

Sladké mandarinky jsou u nás jedním z nejoblíbenějších druhů citrusů, které si každý zamiluje hned po prvním ochutnání. Tyto šťavnaté plody, menší než klasické pomeranče, poznáte podle jejich typicky zploštělého tvaru a tenké slupky, která jde krásně dolů. Jejich barva hraje všemi odstíny od výrazně oranžové až po jemně nažloutlou, což závisí na konkrétní odrůdě a tom, jak jsou zralé. Když mandarinku oloupete, najdete uvnitř šťavnatou a voňavou dužinu, rozdělenou do malých dílků, které se dají jednoduše oddělit. V některých najdete semínka, jiné jsou bez nich - záleží na druhu. Pro naše tělo jsou mandarinky hotovým pokladem - obsahují spoustu vitamínu C, antioxidantů a prospěšné vlákniny.

Druhy a odrůdy mandarinek

Mandarinky, tyhle malé oranžové poklady, si prostě zamiloval celý svět. Není divu - jsou sladké, šťavnaté a patří do velké rodiny citrusů. I když lidé říkají mandarinka skoro všemu, co je malé, kulaté a citrusové, správně je to vlastně Citrus reticulata.

Časem vzniklo křížením spoustu nových druhů, které jsou každý něčím zajímavý. Třeba takové klementinky - ty nemají pecky a vznikly, když někdo zkřížil mandarinku s pomerančem. Jsou sladší než obyčejné mandarinky a jdou krásně loupat.

Z Japonska k nám přicestovaly satsumy. Ty jsou super, protože jim nevadí zima a najdete v nich jen málo peciček. Chutnají sladce, ale mají i takovou příjemnou kyselinku. No a pak jsou tu tangerinky - ty poznáte podle výrazné vůně a jsou menší než běžné mandarinky. Mají tenkou, krásně oranžovou slupku a chuť je tak akorát mezi sladkou a kyselou.

Když si je kupujete, vybírejte ty, co jsou pěkně těžké a mají lesklou, nepoškozenou kůru.

Pěstování mandarinek

Mandarinky jsou takové malé sluníčka mezi ovocem - sladké, voňavé a plné šťávy. Každý je zná a má je rád. I když původně rostou někde v Asii, dneska už si je můžeme vypěstovat i tady u nás doma. Jasně, dá to víc práce než třeba jabloň na zahradě, ale když se jim věnujete, odmění se vám vlastními plody. Potřebují hlavně hodně sluníčka a teplo, takže je nejlepší mít je ve skleníku nebo zimní zahradě. V létě jim udělá dobře, když je dáte ven na závětří, kde je hezky teplo. Musíte je pravidelně zalévat, ale opatrně - nemají rády, když stojí ve vodě. Zemina by měla být akorát vlhká. Během roku je dobré je přihnojovat speciálním hnojivem na citrusy. Taky je potřeba je občas zastřihnout, aby pěkně rostly a plodily. Když se o mandarinkový stromek staráte s láskou, vydrží vám dělat radost spoustu let.

Sladká vůně mandarinek, symbol Vánoc a dětských radovánek. Stačí oloupat tenkou kůži a uvnitř se skrývá zářivá symfonie chuti.

Hana Nováková

Nutriční hodnota a zdravotní benefity

Mandarinky jsou opravdový poklad mezi ovocem, nacpaný spoustou vitamínů a minerálů. Je v nich hlavně spousta céčka, které nám pomáhá být zdraví, chrání naše buňky a stará se o to, aby naše kůže, kosti a cévy byly v dobré kondici. Tyhle šťavnaté plody nám taky dodávají béčkové vitamíny, bez kterých by naše nervy a metabolismus nefungovaly tak, jak mají. Když si dáte mandarinku, dostanete do těla i důležité minerály - draslík na správný tlak, hořčík pro svaly a nervy, a vápník, díky kterému máme pevné zuby a kosti. V mandarinkách je taky hodně vlákniny, která dělá dobře našemu trávení a pomáhá hlídat hladinu cholesterolu. Když si na nich budete pravidelně pochutnávat, uděláte něco dobrého pro své zdraví a budete se cítit plní energie.

Využití mandarinek v kuchyni

Mandarinky, tyhle drobné sluníčka plné šťávy, si získaly srdce milovníků citrusů jako málokteré ovoce. V kuchyni jsou skutečným pokladem - od sladkých dobrot až po pikantní pochoutky. Když je přidáte do ovocného salátu nebo je zamícháte do domácí zmrzliny či upečete s nimi koláč, jejich přirozená sladkost rozzáří každý dezert. Z čerstvě vymačkané šťávy připravíte osvěžující limonádu nebo originální drink. Kdo má rád experimenty, může zkusit mandarinky nakandovat, usušit nebo z nich uvařit voňavou marmeládu. V asijské kuchyni jsou tyhle šťavnaté plody jako doma - dodají jídlům nečekaný šmrnc. Skvěle se hodí do salátů, ať už s křehkým kuřecím masem, šťavnatými krevetami nebo tofu. Šťáva i nastrouhaná kůrka dokážou divy v omáčkách, marinádách i dipech. Prostě ať už mandarinky použijete jakkoli, jejich svěží chuť a vůně vám vždycky vykouzlí úsměv na tváři.

Vlastnost Mandarinka Pomeranč
Tvar Plošší Kulatější
Slupka Tenká, snadno se loupe Silnější, hůře se loupe

Zajímavosti o mandarinkách

Kdo by neznal mandarinky - tyhle sladké citrusové kuličky, co voní po Vánocích? Možná vás překvapí, že tahle šťavnatá dobrota vůbec nepochází ze Středomoří, jak by si člověk mohl myslet. Ve skutečnosti mají svůj domov až v daleké Číně, kde je pěstovali už před třemi tisíci lety. A víte, proč se jim vlastně říká mandarinky? Portugalci je pojmenovali podle oranžových rouch čínských úředníků - mandarínů. Docela vtipné, co? Zajímavé je, že dnešní mandarinka vznikla křížením pomela s původní mandarinkou. A těch druhů, co dneska existuje - přes dvě stovky! Každá je něčím jedinečná - některé jsou větší, jiné menší, liší se barvou i chutí. Třeba takové klementinky nemají vůbec žádná semínka. A že jsou zdravé? Jasně! Jsou nabité vitamínem C, draslíkem a vlákninou.

Publikováno: 14. 02. 2025

Kategorie: gastronomie