Tajemství dokonalého pesta: Tipy a triky pro nezapomenutelnou chuť Itálie

Pesto

Původ a historie pesta

Přesný původ pesta je zahalen tajemstvím, ale jeho kořeny sahají hluboko do historie italské kuchyně. Ačkoliv se často spojuje s regionem Ligurie a jeho hlavním městem Janovem, existují důkazy o podobných omáčkách z dob starověkého Říma. Římané totiž s oblibou drtili bylinky, ořechy a sýr s olejem a používali je jako dochucovadlo.

První písemná zmínka o pestu, jak ho známe dnes, pochází z 19. století. Recept na "pesto alla genovese" se objevuje v kuchařce "La Cuciniera Genovese" od Giovanniho Battisty Ratta z roku 1863. Tato verze obsahovala bazalku, česnek, sýr Pecorino Sardo, parmazán, piniové oříšky, sůl a olivový olej - ingredience, které tvoří základ i moderního pesta.

Tradiční ingredience pesta

Pesto pochází z italské Ligurie a jeho název je odvozen od slova „pestare“, což znamená „tlouci“ nebo „drtit“. Tradiční pesto alla genovese se připravuje v mramorovém hmoždíři tlučením čerstvých lístků bazalky, piniových oříšků, česneku, parmazánu a olivového oleje. Každá ingredience má v pestu svou nezastupitelnou roli. Bazalka dodává svěží aroma a zelenou barvu, piniové oříšky jemnou máslovou chuť, česnek pikantnost, parmazán slanost a umami a olivový olej krémovou texturu. Kvalita ingrediencí je pro výslednou chuť pesta zásadní. Používejte proto čerstvou bazalku, kvalitní olivový olej lisovaný za studena a pravý parmazán.

Variace pesta z celého světa

Pesto, to není jen bazalka, piniové oříšky a parmazán. Jeho popularita dala vzniknout nespočtu variací z celého světa. Francouzi milují pistou, která se od pesta liší přidáním rajčat. V Německu se zase setkáte s Bärlauchpesto, kde hlavní roli hraje aromatický medvědí česnek. Španělsko sází na papriky a mandle v jejich pesto rojo, zatímco v Maroku se do pesta přidává koriandr a chilli pro pikantní chuť. Ať už dáváte přednost klasice, nebo rádi experimentujete, s pestem se meze nekladou.

Tipy pro přípravu pesta doma

Pesto si doma zvládne připravit opravdu každý. Základem je kvalitní olivový olej, nejlépe extra panenský, čerstvá bazalka a parmazán. Pro intenzivnější chuť můžete přidat i trochu pečeného česneku. Všechny ingredience stačí vložit do mixéru a rozmixovat do požadované konzistence. Pokud chcete pesto řidší, přidejte více oleje. Naopak hustší konzistence docílíte přidáním parmazánu. Hotové pesto skladujte v uzavřené nádobě v lednici, kde vám vydrží až týden. Pro delší trvanlivost můžete pesto zamrazit.

Pesto se skvěle hodí k těstovinám, do salátů, na topinky nebo jako dip k zelenině. Můžete s ním ozvláštnit i polévky, omáčky nebo maso. Fantazii se meze nekladou.

Skladování a trvanlivost pesta

Pesto si nejlépe vychutnáte čerstvé, ale pokud ho potřebujete uchovat na později, existuje několik možností. Pro krátkodobé skladování uložte pesto do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice. Takto vám vydrží čerstvé až týden. Pro delší trvanlivost můžete pesto zmrazit. Naplňte jím formičky na led nebo sáčky na mražení a uložte do mrazáku. Zmražené pesto vydrží až 3 měsíce. Před použitím ho nechte rozmrazit v lednici.

Ať už zvolíte jakoukoli metodu, ujistěte se, že je pesto skladováno ve vzduchotěsné nádobě, aby se zabránilo oxidaci a ztrátě chuti. Pro zachování svěží zelené barvy můžete na povrch pesta nalít tenkou vrstvu olivového oleje.

Využití pesta v kuchyni

Pesto je omáčka s italskými kořeny, která si získala oblibu po celém světě. Její základ tvoří čerstvá bazalka, parmazán, piniové oříšky, česnek a olivový olej. Tato směs se tradičně rozmělňuje v hmoždíři, ale moderní kuchyně si osvojila i použití mixéru.

Využití pesta v kuchyni je opravdu široké. Skvěle se hodí k těstovinám, ať už teplým nebo studeným. Můžete ho přidat do salátů, kde dodá svěží chuť a vůni. Výborně dochutí také polévky, rizota a zeleninová jídla. Pesto se dá použít i jako marináda na maso, ryby nebo tofu.

Pesto si můžete snadno připravit doma, a experimentovat tak s různými druhy bylinek, ořechů a sýrů. Pokud nemáte čas na domácí přípravu, v obchodech najdete širokou škálu hotových pest, ze kterých si jistě vyberete.

Pesto a zdraví: benefity bylinek

Pesto milujeme pro jeho svěží chuť a snadnou přípravu. Věděli jste ale, že bylinky, které tvoří základ pesta, jsou doslova nabité prospěšnými látkami? Bazalka, hlavní ingredience pesta, je známá svými antioxidačními účinky. Pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály a podporuje imunitní systém. Obsahuje také vitamín K důležitý pro zdravé kosti. Piniové oříšky, další důležitá složka pesta, jsou bohaté na zdravé tuky, vitamín E a minerály jako hořčík a draslík. Tyto živiny přispívají k normální funkci srdce a svalů. Olivový olej, který se do pesta přidává, je známý svými blahodárnými účinky na kardiovaskulární systém. Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu. Pesto si tak můžeme dopřát nejen pro jeho skvělou chuť, ale i pro jeho přínos pro naše zdraví.