Tapas: Španělské pochoutky, které vás zasytí i nadchnou

Tapas

Španělské tapas: Chuťovky pro každou příležitost

Tapas, malé kousky Španělska servírované na talíři. Tyto lahodné jednohubky, od slaných patatas bravas po osvěžující gazpacho, jsou mnohem víc než jen jídlo. Jsou to symboly španělské kultury, sdílení a radosti ze života. Původ slova "tapas" je opředený legendami. Jedna z nich praví, že tapas vznikly jako pokrm pro krále Alfonsa X. Kastilského, který se zotavoval z nemoci a mohl jíst jen malé porce jídla. Jiná legenda zase tvrdí, že tapas vznikly v andaluských tavernách, kde se jimi zakrývaly sklenice s vínem, aby do nich nepadal hmyz. Ať už je jejich původ jakýkoli, jedno je jisté: tapas si získaly srdce gurmánů po celém světě. Existuje nepřeberné množství druhů tapas, od jednoduchých oliv a sýrů až po sofistikované mořské plody a masové speciality. Mezi nejoblíbenější tapas patří patatas bravas (smažené brambory s pikantní omáčkou), tortilla española (bramborová omeleta), gambas al ajillo (krevety na česneku) a croquetas (smažené kuličky s různými náplněmi). Tapas se obvykle konzumují ve stoje u baru, ale stejně tak dobře si na nich můžete pochutnat i v restauraci nebo doma s přáteli.

Historie a původ tapas

Tapas, ty malé lákavé porce jídla, jsou neodmyslitelnou součástí španělské kultury a gastronomie. Jejich historie je stejně pestrá a barevná jako samotné tapas. Existuje mnoho teorií o jejich původu, ale žádná není stoprocentně potvrzená. Jedna z nejrozšířenějších teorií sahá až do 13. století, za vlády krále Alfonsa X. Kastilského. Traduje se, že král trpěl nemocí a musel jíst malé porce jídla s doušky vína. Po svém uzdravení prý nařídil, aby se v hostincích podávalo víno vždy s malým občerstvením, aby se zabránilo opilosti. Jiná teorie zase tvrdí, že tapas vznikly z praktických důvodů. Rolníci a dělníci si potřebovali během dne dát něco malého k jídlu a pití, aby měli energii na práci. Tapas se tak staly rychlým a sytým občerstvením, které se dalo snadno jíst i v pohyhu. Další teorie spojuje tapas s andaluskou tradicí. V horkém podnebí Andalusie se podávaly malé porce jídla, aby se zabránilo kažení potravin. Tyto porce se nazývaly „tapas“, což v překladu znamená „víko“ nebo „poklička“. Původně se jednalo o plátky chleba nebo šunky, které se kladly na sklenice s vínem, aby do nich nepadal hmyz a prach. Postupem času se z tapas stala tradice a začaly se podávat s různými druhy jídla. Dnes jsou tapas nedílnou součástí španělské kultury a gastronomie a těší se velké oblibě po celém světě.

Druhy tapas: Od studených po teplé

Tapas, ty malé lákavé jednohubky, jsou nedílnou součástí španělské kultury a gastronomie. Jejich rozmanitost je ohromující a uspokojí chuťové pohárky každého gurmána. Studené tapas jsou ideální pro horké letní dny a často se podávají jako rychlé občerstvení k vínu či pivu. Mezi nejoblíbenější studené tapas patří patatas bravas, smažené brambory s pikantní omáčkou, tortilla española, španělská bramborová omeleta, a jamón ibérico, sušená šunka z iberského prasete. Teplé tapas zase zahřejí v chladnějších dnech a skvěle doplní sklenku červeného vína. Patří mezi ně například gambas al ajillo, krevety na česneku, calamares a la romana, smažené kalamáry, a pimientos de Padrón, malé zelené papričky osmažené na olivovém oleji.

Nejznámější španělské tapas

Španělsko je proslulé svou kulturou tapas, malých, chutných pokrmů, které se obvykle podávají k nápojům. Tapas jsou nedílnou součástí španělské gastronomie a společenského života. Mezi nejznámější španělské tapas patří patatas bravas, smažené brambory s pikantní omáčkou brava, tortilla española, bramborová omeleta s vejci a cibulí, a pan con tomate, opečený chléb potřený rajčaty a česnekem.

Další oblíbenou tapas jsou croquetas, smažené kuličky z bešamelu a různých náplní, jako jsou šunka, sýr nebo houby. Pro milovníky mořských plodů jsou tu gambas al ajillo, krevety na česneku a olivovém oleji, a pulpo a la gallega, vařená chobotnice s paprikou a olivovým olejem.

Vepřové maso je zastoupeno například chorizem, pikantní klobásou, nebo pinchos morunos, marinovanými vepřovými špízy. Vegetariáni si mohou pochutnat na pimientos de Padrón, malých zelených papričkách smažených na olivovém oleji, nebo na espárragos blancos, bílém chřestu s majonézou.

Výběr tapas je vskutku pestrý a uspokojí každou chuť. Nezapomeňte si objednat sklenku španělského vína nebo piva, abyste si zážitek z tapas užili naplno.

Tapas, to je jako španělská báseň na talíři, každý verš chutná jinak a dohromady tvoří symfonii chutí.

Anežka Nováková

Párování tapas s vínem a pivem

Párování tapas s vínem a pivem je jako tanec chutí, kde se snoubí španělská vášeň s osvěžující lehkostí. Jemné rybí pokrmy, jako jsou boquerones (ančovičky) nebo pulpo gallego (galicijská chobotnice), si žádají svěží bílé víno, například Albariño z Rias Baixas s jeho citrusovými tóny a minerální dochutí. Pokud dáváte přednost pivu, sáhněte po lehkém ležáku typu Pilsner Urquell, který pokrm příjemně doladí, aniž by ho překryl. Pro výraznější chuť ryb, jako je grilovaný tuňák nebo mečoun, zvolte plnější bílé víno, například Verdejo z Rueda s tóny zeleného jablka a fenyklu, nebo ovocné růžové víno z oblasti Navarra. K těmto pokrmům se hodí i lehčí piva typu Ale s jemnou hořkostí.

Masové tapas, jako jsou pinchos morunos (marocké jehněčí špízy) nebo chorizo ​​a la sidra (chorizo ​​na jablečném moštu), si žádají plnější červená vína. Rioja Crianza s tóny třešní a vanilky nebo Ribera del Duero s intenzivní chutí tmavého ovoce a koření se k nim budou skvěle hodit. Z piva zvolte polotmavý ležák nebo Ale s karamelovými tóny. Sýrové tapas, jako je Manchego nebo Cabrales, se báječně doplňují s víny typu Sherry, například Fino nebo Amontillado. Jejich oříškové a slané tóny podtrhnou chuť sýrů. Pokud preferujete pivo, zkuste belgický Ale nebo Stout s kávovými a čokoládovými tóny.

Tapas bary: Autentický zážitek

Tapas bary se staly synonymem pro španělskou kulturu jídla a pití. Nabízejí jedinečnou možnost ochutnat širokou škálu chutí a textur v malých, lákavých porcích. Od klasických patatas bravas, smažených brambor s pikantní omáčkou, po tortilla española, tradiční španělskou omeletu s bramborami a cibulí, tapas uspokojí každou chuť. Mořské plody hrají v tapas menu také důležitou roli, ať už se jedná o grilované krevety s česnekem a petrželkou, smažené kalamáry nebo lahodné škeble vařené na bílém víně. Pro milovníky masa jsou tu miniaturní jehněčí kotletky, chorizo na červeném víně nebo španělská šunka jamón ibérico, která se rozplývá na jazyku. Vegetariánské možnosti zahrnují patatas aioli, brambory s česnekovou majonézou, pimientos de Padrón, malé zelené papričky osmažené na olivovém oleji, nebo lahodné španělské olivy. Tapas bary jsou ideálním místem pro setkání s přáteli, sdílení jídla a užívání si živé atmosféry.

Vlastnost Tapas
Původ Španělsko
Velikost porce Malá, určená k ochutnání
Teplota podávání Záleží na druhu, může být studené i teplé

Recepty na jednoduché tapas doma

Španělské tapas, malé, ale chuťově bohaté pokrmy, si získaly srdce gurmánů po celém světě. Připravit si je můžete i doma a okouzlit tak své blízké na večírcích, nebo si je jen tak vychutnat k večernímu filmu. Základem je jednoduchost a čerstvé suroviny.

Vyzkoušejte třeba pan con tomate, opečený chléb potřený česnekem a zralým rajčetem, zakápnutý olivovým olejem. Nebo tortilla española, bramborovou omeletu s cibulí, která se podává nakrájená na menší kousky. Chybět nesmí ani gambas al ajillo, krevety orestované na olivovém oleji s česnekem a chilli papričkami. Pro milovníky masa jsou tu albóndigas, masové kuličky v rajčatové omáčce, nebo chorizo al vino, pikantní klobása dušená ve víně.

Nezapomeňte na olivy, sýry, sušenou šunku a čerstvou zeleninu, které perfektně doplní vaše tapas menu. S trochou fantazie a těmito tipy si vytvoříte nezapomenutelnou španělskou atmosféru přímo u vás doma.

Tipy pro přípravu tapas večeře

Tapas jsou ideální pro neformální setkání s přáteli a rodinou. Nabízejí nepřeberné množství chutí a kombinací, které uspokojí každého. Pro přípravu dokonalé tapas večeře je důležitá pestrost. Kombinujte teplé a studené pokrmy, masové a vegetariánské varianty, slané a sladké chutě. Nebojte se experimentovat s různými druhy sýrů, oliv, šunek a zeleniny. Skvěle se hodí také mořské plody, olivový olej a bylinky, jako je rozmarýn, tymián a oregano. Nezapomeňte na čerstvé pečivo, které se skvěle hodí k namáčení do omáček a dipů.

Pro snazší přípravu si můžete některé tapas zakoupit již hotové. Vybírejte kvalitní produkty, jako jsou olivy plněné mandlemi, marinované ančovičky nebo sušená rajata v oleji. Nezapomeňte na dostatek nápojů. K tapas se skvěle hodí španělské víno, pivo nebo sangria. Důležitá je také správná atmosféra. Pusťte si španělskou hudbu, ozdobte stůl svíčkami a květinami a užijte si příjemný večer s přáteli.

Tapas: Inspirace pro každou kuchyni

Tapas, ty malé španělské zázraky, jsou mnohem víc než jen předkrmy. Jsou to malé kousky radosti, které probudí vaše chuťové pohárky a zavedou vás do sluncem zalitého Španělska. Ať už si chcete užít večer s přáteli, nebo jen tak mlsat u filmu, tapas jsou vždycky skvělý nápad.

Co je na nich nejlepší? Jejich jednoduchost a variabilita! Neexistuje žádný striktní recept, fantazii se meze nekladou. Můžete použít čerstvou zeleninu, lahodné sýry, olivy, mořské plody, klobásky chorizo, jamón ibérico... zkrátka cokoliv, co vám chutná. Inspirujte se tradičními španělskými recepty, jako jsou patatas bravas (pikantní brambory), gambas al ajillo (krevety na česneku) nebo tortilla de patatas (bramborová omeleta), a nebo si vytvořte vlastní originální variace.

Nebojte se experimentovat s chutěmi a kombinacemi. Připravte si tapas s marinovaným sýrem manchego, sušenými rajčaty a olivami, nebo zkuste pikantní krevety s česnekem a chilli. Pro vegetariány jsou tu lahodné variace s grilovanou zeleninou, houbami nebo avokádem. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, nezapomeňte na čerstvý chléb, který se skvěle hodí k namáčení do lahodných omáček a šťáv.

Publikováno: 20. 11. 2024

Kategorie: jídlo