Žampionový krém: sametová symfonie chutí, která vás dostane!

Žampiony: pochoutka z kuchyně

Žampiony, tyhle malé bílé kloboučky, se staly stálicí českých kuchyní. Jsou dostupné celoročně a hodí se do nespočtu jídel. Ať už je smažíte na másle, zapékáte v lazaních nebo z nich vaříte voňavou polévku, vždycky zaručí skvělou chuť. Ale věděli jste, že žampiony se dají proměnit i v sametově hebký krém? Žampionový krém, to je delikatesa, která si podmaní vaše chuťové pohárky. Jemná chuť žampionů se snoubí s lahodnou smetanou a bylinkami, čímž vzniká symfonie chutí, které nelze odolat. Krém z houby žampion se dá připravit na mnoho způsobů. Můžete ho servírovat jako elegantní předkrm, podávat ho s křupavou bagetkou, nebo ho použít jako základ pro omáčky k masu či těstovinám. Ať už se rozhodnete žampionový krém připravit jakkoliv, jedno je jisté - nebudete litovat.

Historie a původ žampionů

Žampiony, tyhle malé bílé kloboučky, jsou dnes běžnou součástí mnoha jídel, od polévek a omáček až po pizzy a saláty. Málokdo ale ví, že jejich historie sahá až do starověku. Již staří Římané si pochutnávali na žampionech, které považovali za delikatesu. Pěstovali je v temných a vlhkých prostorách, čímž vlastně položili základy pro dnešní moderní pěstování. Žampiony se tak staly dostupnějšími a jejich obliba se začala šířit i do dalších koutů Evropy.

A co teprve krémová polévka z žampionů nebo jemný krém z hub žampionů? Tyto pokrmy, které v sobě snoubí lahodnou chuť žampionů s jemnou konzistencí, si získaly srdce gurmánů po celém světě. Tajemství jejich výjimečnosti tkví nejen v kvalitních surovinách, ale i v pečlivé přípravě. Jemně osmahnuté žampiony, zeleninový vývar, smetana a špetka muškátového oříšku – to jsou ingredience, které promění obyčejný pokrm v kulinářský zážitek. Ať už si žampionový krém vychutnáte jako lehký oběd, večeři nebo jen tak pro potěšení chuťových buněk, jedno je jisté – tato pochoutka vás nikdy nezklame.

Nutriční hodnota a benefity

Žampionový krém, ať už ho znáte pod tímto názvem nebo jako krém z houby žampion, není jen delikatesou, ale i pokrmem s překvapivě vysokou nutriční hodnotou. Žampiony samy o sobě jsou bohaté na vitamíny skupiny B, jako je riboflavin, niacin a kyselina pantothenová, které jsou důležité pro energetický metabolismus a nervový systém. Dále obsahují minerály jako draslík, fosfor a selen. Draslík je důležitý pro svalovou činnost a regulaci krevního tlaku, fosfor pro zdravé kosti a zuby a selen působí jako antioxidant. Krémová konzistence polévky často svádí k použití smetany, ale i bez ní si žampionový krém zachovává svou lahodnou chuť a nízký obsah kalorií. To z něj dělá ideální pokrm pro ty, kteří dbají na štíhlou linii. Navíc vysoký obsah vlákniny v houbách podporuje trávení a zasytí na delší dobu. Zařazením žampionového krému do svého jídelníčku tak získáte chutný a zároveň zdravý pokrm, který prospěje vašemu tělu i mysli.

Různé druhy žampionů

Žampiony patří mezi nejoblíbenější houby v kuchyni a to z dobrého důvodu. Jsou chutné, všestranné a dostupné po celý rok. Pro přípravu žampionového krému nebo krému z hub žampionů se hodí hned několik druhů. Klasikou je žampion polní (Agaricus campestris), který má jemnou chuť a hodí se do polévek i omáček. Pro výraznější chuť je ideální žampion lesní (Agaricus silvaticus), který má po tepelné úpravě krásně tmavou barvu. Pokud narazíte na žampion zahradní (Agaricus bisporus), neváhejte ho přidat do krému. Jeho chuť je sice méně výrazná než u žampionu lesního, ale i tak dodá pokrmu příjemnou houbovou vůni. Pro gurmány je tu žampion mandlový (Agaricus subrufescens), který má jemnou mandlovou příchuť a hodí se do luxusnějších krémových polévek. Ať už zvolíte jakýkoli druh žampionu, nezapomeňte ho před vařením důkladně očistit a zbavit nečistot.

Využití v kuchyni

Žampionový krém, ať už ho znáte pod tímto názvem nebo jako krém z houby žampion, je v kuchyni skutečně všestranným pomocníkem. Jeho jemná chuť a krémová konzistence z něj dělají ideální základ pro širokou škálu pokrmů. Můžete ho použít jako omáčku na těstoviny, rýži nebo knedlíky, kde vynikne v kombinaci s čerstvými bylinkami jako je petrželka nebo pažitka. Skvěle se hodí i k masu, ať už ho přidáte do omáčky k vepřové panence nebo jím zjemníte chuť hovězího guláše.

Vlastnost Žampionový krém Hovězí vývar
Chuť Jemná, houbová Silná, masová
Barva Světle hnědá Tmavě hnědá

Žampionový krém se ale neztratí ani v moderní kuchyni. Můžete ho použít jako náplň do slaných koláčů a tartů, kde se krásně doplní s další zeleninou jako je cuketa, špenát nebo rajčata. Skvěle chutná i v kombinaci se sýry, například s nivou, kozím sýrem nebo parmazánem. A pokud máte rádi polévky, žampionový krém vám usnadní práci. Stačí ho zředit zeleninovým vývarem, dochutit a máte rychlou a chutnou večeři.

Recepty s žampiony

Žampiony jsou v české kuchyni stálicí a není divu. Jsou snadno dostupné po celý rok a hodí se do mnoha receptů. Ať už je máte rádi na pizze, v omáčce nebo jen tak osmažené na másle, s žampiony nikdy nešlápnete vedle. Obzvlášť lahodným pokrmem je žampionový krém, který zahřeje a zasytí.

Příprava krému z hub žampionů není nijak složitá. Základ tvoří poctivý vývar, do kterého se přidají orestované žampiony s cibulkou. Pro zjemnění se používá smetana a pro dochucení muškátový oříšek a pepř. Krémová konzistence se docílí rozmixováním, ale pokud máte raději rustikálnější variantu, stačí část žampionů nakrájet na větší kousky.

Žampionový krém, ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, je skvělým předkrmem, ale poslouží i jako lehká večeře. Podávejte ho s opečenou bagetkou, krutony nebo s čerstvou petrželkou.

Tipy pro nákup a skladování

Při výběru žampionů do vašeho krému hledejte pevné, bílé houby bez známek kažení či plísně. Vyhněte se žampionům, které jsou na dotek slizké nebo mají tmavé skvrny. Čerstvé žampiony skladujte v lednici v papírovém sáčku, kde vydrží až týden. Pro delší trvanlivost je možné žampiony zamrazit, a to buď syrové nakrájené na plátky, nebo krátce podušené.

Samotný žampionový krém je nejlepší konzumovat čerstvý, ale lze ho uchovat v chladničce v uzavřené nádobě až 3 dny. Před podáváním ho stačí jen ohřát. Pokud chcete krém uchovat déle, je možné ho zamrazit. Po rozmrazení ho ale promíchejte, aby se obnovila jeho konzistence.

Žampionový krém, to je pohlazení pro chuťové pohárky, sametová symfonie lesa na jazyku.

Božena Němcová

Zajímavosti o žampionech

Žampiony patří mezi nejoblíbenější houby v kuchyni a není divu. Jejich jemná chuť a všestranné využití z nich dělají ideální ingredienci do polévek, omáček, nádivek a dalších pokrmů. Věděli jste ale, že existuje více než 10 000 druhů hub? Ne všechny jsou samozřejmě jedlé, ale i mezi žampiony najdeme zajímavé druhy. Například žampion polní, který roste na loukách a pastvinách, má výraznější chuť než klasický žampion zahradní. Pro přípravu žampionového krému se hodí oba druhy, záleží na vaší preferenci. Pokud chcete krému dodat intenzivnější chuť, přidejte do něj trochu sušených hříbků. Žampionový krém je delikatesa, kterou si můžete vychutnat teplou i studenou. Skvěle chutná s krutony, opečenou bagetkou nebo s čerstvými bylinkami. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, žampionový krém vás zaručeně potěší.

Publikováno: 02. 12. 2024

Autor: Jindřich Novotný