Zeleninová polévka: Zdravá a chutná lahůdka plná vitamínů
Zeleninová polévka je oblíbeným pokrmem po celém světě. Je to nejen chutná, ale také zdravá volba pro každodenní stravování. Zelenina...
Zeleninová polévka je oblíbeným pokrmem po celém světě. Je to nejen chutná, ale také zdravá volba pro každodenní stravování. Zelenina...
Co je tvarohová náplň do buchet? Tvarohová náplň do buchet je tradiční a oblíbená ingredience v české kuchyni. Jedná se o krémovou...
Význam horkých nápojů Horké nápoje mají v našem životě zvláštní místo. Nejenže nás hřejí a osvěžují, ale také nám dodávají...
Historie značky Haribo a vznik bonbonů Historie značky Haribo sahá až do roku 1920, kdy mladý německý cukrář Hans Riegel založil společnost v Bonnu. Název Haribo je zkratkou jeho jména a místa původu - Hans Riegel Bonn. Prvními produkty byly želé bonbony ve tvaru medvídků, které se brzy staly velmi populárními. Inovativní...
29. 02. 2024
Co je domácí tatarka a jak se připravuje? Domácí tatarka je tradiční omáčka, která se obvykle podává k rybím pokrmům nebo smaženým pokrmům. Tato omáčka je známá pro svou bohatou chut a krémovou konzistenci. K přípravě domácí tatarky potřebujete několik základních ingrediencí jako majonézu, nakrájené okurky,...
28. 02. 2024
Historie obřího sudu a jeho význam v pivovarské tradici. Historie obřího sudu sahá až do 19. století, kdy byly tyto velké sudy využívány k přepravě piva po celém světě. Jejich význam spočívá nejen v praktickém smyslu, ale také v symbolice spojené s pivovarskou tradicí a společenskými událostmi. Obří sudy se staly...
27. 02. 2024
Historie čokolády a její význam v dezertech Historie čokolády sahá až do období starých civilizací, kdy byla považována za božský nápoj. Aztékové ji nazývali "nápoj bohů" a věřili, že má léčivé účinky. Později se čokoláda dostala do Evropy, kde se stala populární jako dezert. V dnešní době je čokoláda...
26. 02. 2024
Historie vídeňského salátu Historie vídeňského salátu sahá až do 19. století, kdy se začal podávat v rakouských hospodách jako levný a sytý pokrm pro dělníky. Původně se jednalo o jednoduchou kombinaci nakládaných okurek, cibule a brambor zalitou octem a olejem. Postupem času byly do receptu přidány další ingredience...
25. 02. 2024
Co je maki sushi? Maki sushi je tradiční japonské jídlo, které se skládá z rýže smíchané s octem a cukrem, obalené do mořských řas nori a naplněné různými ingrediencemi. Tvarování maki sush ije charakteristické válečkovitým tvarem, který se následně krájí na menší kousky. Tato lahodná pochoutka je oblíbená pro...
24. 02. 2024
Co je vídeňská roštěná a jak se připravuje? Vídeňská roštěná je tradiční rakouské jídlo, které se skládá z grilované vepřové klobásy podávané s hořčicí a chlebem. Klobása je obvykle tenká a dlouhá, pečená na grilu nebo pánvi dozlatova. Někdy se také podává s nakládanými okurkami nebo cibulí. Tato chuťově...
24. 02. 2024
Historie bublaniny a její význam v české kuchyni Bublanina, tradiční český dezert, má hluboké kořeny v české kuchyni a je oblíbená pro svou jednoduchost a lahodnou chuť. Historie bublaniny sahá až do 19. století, kdy se začala pečení podobných pokrmů stávat běžnou součástí domácího vaření. Původně se...
24. 02. 2024
Co je cukr krupice a jak se používá při vaření? Cukr krupice je druh cukru s jemnou a lehkou konzistencí, která se snadno rozpouští. Vyrábí se z cukrové řepy a má bílou barvu. Díky své feinkristalické struktuře je ideální pro pečení, protože se dobře vmísí do těsta a nezanechává hrudky. Používá se také k...
23. 02. 2024
Co je mascarpone a proč je tak oblíbené? Mascarpone je italský krémový sýr s jemnou a lahodnou chutí. Vyrábí se z smetany a kyseliny citronové, což mu dodává krémovitou konzistenci. Tento sýr je oblíbený díky své univerzálnosti - lze ho použít jak do sladkých dezertů (např. tiramisu), tak i do slaných pokrmů (jako...
23. 02. 2024